Η μαγειρική σόδα

Μαγειρική σόδα ή αλλιώς baking soda.

Τη μαγειρική σόδα την χρησιμοποιούμε συχνά στην κουζίνα μας για τη μαγειρική μας.

Χρησιμοποιείται για να απελευθερώσει τη νοστιμιά των λαχανικών, να διατηρήσει το πράσινο χρώμα των φύλλων κατά το βράσιμο (1 κουταλάκι του καφέ στο νερό που βράζει).

1 κουταλάκι σόδας στο νερό που μουλιάζετε τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια) τα κάνει πολύ τρυφερά και ευκολόβραστα (προσοχή, ξεπλύνετε τα καλά πριν τα μαγειρέψετε).

Στα γλυκίσματα, όταν αναμιχθεί με αλεύρι, βοηθάει να φουσκώσει το ζυμάρ.

Επίσης 1 κουταλάκι του καφέ σε 1 ποτήρι νερού αρκεί για να παρασκευάσετε μια γκαζόζα.

 

Όμως εκτός από τη μαγειρική, η σόδα μπορεί να μας χρησιμεύεσει σε πολλά άλλα πράγματα:

 

  • Η μαγειρική σόδα καταστρέφει τις δυσάρεστες μυρωδιές. Αν βάλετε ένα μεγάλο ανοιχτό κουτί με σόδα στο ψυγείο, απορροφά όλες τις μυρωδιές.
  • Εξαφανίστε μελάνια ή σημάδια από ζωγραφισμένες επιφάνειες. Βάλτε απλώς σόδα σε ένα βρεγμένο σφουγγάρι, τρίψτε και ξεβγάλτε
  • Καθαρίστε λεκέδες από λάδια αυτοκινήτου. Ρίξτε απλώς σόδα πάνω τους και τρίψτε.
  • Ξεβουλώστε τα σιφόνια. Ρίξτε 1/4 φλ. σόδα στο σιφόνι και αμέσως μετά 1/2 φλ. ξύδι. Σκεπάστε το σιφόνι και μόλις σταματήσει το άφρισμα ρίξτε βραστό νερό. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε προληπτικά. Φτιάξτε ένα μείγμα από 1 φλ. σόδα και 1 φλ. αλάτι. Μία φορά την εβδομάδα ρίξτε στο σιφόνι 1/4 φλ. από αυτό το μείγμα και ξεπλύντε το με βραστό νερό και μετά κρύο.
  • Τρίψτε τα εμαγιέ σκεύη σας με μαλακό νάυλον βουρτσάκι και ένα παχύ στρώμα μαγειρικής σόδας με νερό.
  • Τρίψτε τα ανοξείδωτα σκεύη σας με μαλακό ύφασμα και 4 κ.σ. σόδα διαλυμένες σε 250 γρ. νερό.
  • Ρίξτε μαγειρική σόδα πάνω στα υπολείμματα από το μαγείρεμα που έχουν μείνει πάνω σε τηγάνια και κατσαρόλες. Περιμέντε λίγα λεπτά και μετά τρίψτε απαλά και ξεβγάλτε.
  • Επίσης κάνει καλό και στο στομάχι. 1/2 κ.γ. σόδα σε μισό φλ. νερό και πιείτε το!

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.