Η αρνητική πλευρά της σόδας διαίτης

Η σόδα διαίτης ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα μία πανάκεια για όλους τους ανθρώπους που λατρεύουν τα ανθρακούχα , αφρώδη ποτά. Με τις σόδες διαίτης που προσφέρουν γλυκιά γεύση δίχως πολλές θερμίδες, πολλοί άνθρωποι θα συνέχιζαν να πίνουν δίχως να ανησυχούν για το βάρος τους ή για φθορές σε δόντια σε κόκκαλα. Ωστόσο όμως η σόδα δεν κατέληξε να είναι η θεραπεία που τόσο πολύ πιστεύουμε.

Πιθανές βλάβες σε νεφρά

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν την ζημιά που ενδεχομένως προκαλούν στα νεφρά τους. Σε μία μελέτη της ιατρικής σχολής του Harvard στην οποία συμμετείχαν 3000 γυναίκες για διάστημα 11 ετών , διαπιστώθηκε η μείωση της νεφρικής λειτουργίας που σχετίζεται με την σόδα. Όταν οι γυναίκες έπιναν περισσότερες από δύο σόδες τη μέρα, η νεφρική λειτουργία παρουσίαζε μείωση. Αυτή η μείωση δεν υπήρχε όταν γινόταν κατανάλωση κανονικής σόδας και έτσι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι υπεύθυνες.

Αυξάνεται το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει μία ομάδα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την καρδιοπάθεια. Η υψηλή χοληστερίνη και το λίπος της κοιλιάς είναι 2 από αυτά. Μία έρευνα του πανεπιστημίου του Wisconsin διαπίστωσε πως ο κίνδυνος τέτοιων συμπτωμάτων αυξάνεται κατά 34% για όσους καταναλώνουν σόδα διαίτης. Παρότι οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν εάν αυτό το αποτέλεσμα προέρχεται από κατανάλωση αλκοόλ ή από ένα συστατικό της σόδας τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά δεδομένου του γεγονότος πως πολλοί άνθρωποι πίνουν σόδα διαίτης για να αποφύγουν την αύξηση του βάρους.

Πιθανή αύξηση σωματικού βάρους

Αυτό το μειονέκτημα θα είναι μία πιθανή έκπληξη για πολλούς δεδομένου πως πίνουν αποκλειστικά σόδες διαίτης για πρόληψη αύξησης βάρους. Σε μία μελέτη του κέντρου υγείας του Τέξας διαπιστώθηκε πως τα άτομα που πίνουν πολλές σόδες διαίτης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Στην πραγματικότητα οι ερευνητές διαπίστωσαν πως πίνοντας 2 σόδες σε καθημερινή βάση οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν μία αύξηση στην περίμετρο της μέσης τους κατά 500%. Οι επιστήμονες επισημαίνουν το γεγονός πως οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι σε θέση να διακόπτουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει σωστά την πρόσληψη θερμίδων.

Το αλκοόλ και οι σόδες είναι ένας κακός συνδυασμός

Όταν κοκτέηλ παρασκευάζονται με σόδες διαίτης, οι άνθρωποι τείνουν να γίνουν γρηγορότερα αλκοολικοί. Ο ένοχος πίσω από το φαινόμενο είναι το γεγονός πως οι μείξεις δίχως ζάχαρη δίνουν τη δυνατότητα στο αλκοόλ να εισέρχονται στο αίμα με ταχύτερο ρυθμό. Παρότι αποδεικνύεται πως οι σόδες διαίτης δεν είναι μία πραγματικά βιώσιμη εναλλακτική λύση, δε σημαίνει πως οι επιλογές είναι μηδενικές. Το νερό είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο σόδας διατροφής ενώ περιστασιακά ένα ζαχαρούχο ποτό είναι μια χαρά.

Natural News / Μετάφραση Επιστημονικός

Advertisements

One response to “Η αρνητική πλευρά της σόδας διαίτης

  1. Παράθεμα: Η αρνητική πλευρά της σόδας διαίτης | Breader

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.