Πληροφορίες για την Γερμανική τράπεζα της Ανατολής

istanbul33def

Viky Charalambous

Λίγες πληροφορίες για την Γερμανική τράπεζα της Ανατολής.

Το 23ο έργο για τον James Bond, το “Skyfall”, γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη – Τουρκία.

Η Πρώτη του εμφάνιση γίνεται στο κτίριο … Της «Deutsche Orientbank».

Το κτίριο βρίσκεται στην οδό: Vakif Han Sokak, Eminönü, κοντά στο Αιγυπτιακό παζάρι των μπαχαρικών και το τέμενος «Yeni Cami (New Valide Mosque).

Η Γερμανική τράπεζα της Ανατολής (DOB) ιδρύθηκε το 1905 από την Εθνική τράπεζα Γερμανίας «Nationalabank Fur Deutschland» (που ήταν ο ένας εκ των δύο μετόχων της Ελληνικής τράπεζας της Ανατολής) με ποσοστό 31,25 %, την Schaaffhausen’scher Α. Bank Corporation με επίσης ποσοστό 31,25 % και την την Dresdner Bank με 37,5 %. Οι κινητήριες δυνάμεις ήταν επίσης ο Eugen Gutmann των SS (Ναζί) και ο γιος του Herbert M. Gutmann. Ή ίδρυσή της έγινε με απώτερο σκοπό της γερμανικής αυτοκρατορίας να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.

Το αρχικό κεφάλαιο ήταν 16 εκατομμύρια μάρκα από χρήματα που πάρθηκαν από την Ελληνική τράπεζα της Ανατολής ως δάνειο αλλά που ΠΟΤΕ ΔΕΝ επιστράφηκαν!
Η Έδρα της ήταν στο Βερολίνο. Η τράπεζα είχε το προνόμιο έκδοσης των τίτλων των μετοχών για την τράπεζα της Ανατολής στην Ελλάδα.

Θα παίξει σημαντικό ρόλο κατά την κατασκευή του Σιδηρόδρομου της Βαγδάτης, που χρηματοδοτείται κυρίως από τη Deutsche Bank.

Κατά τη Μεγάλη Ύφεση του 1929, την απορρόφησε η Dresdner Bank και διαλύθηκε τελικά το 1946.

1922
Γίνεται συγχώνευση Darmstädter Bank für Handel und Industrie με Nationalbank für Deutschland : Bank Union Darmstädter-Nationalbank Berlin.

1931
Η μέτοχος της Ανατολής η Bank Union Darmstädter-Nationalbank Berlin πτωχεύει. Αμέσως μετά η κυβέρνηση υποχρεώνει την Danatbank νε συνενωθεί με την Dresdner Bank.

Η Dresdner Bank ήταν η τράπεζα που ήταν αναμειγμένη με την κατοχή των Ευρωπαϊκών χωρών κατά το 2ο Παγκ. πόλεμο. ‘Ήταν γνωστή ως η επιλογή του Heinrich Himmler και των SS στην Πολωνία). Εξελίχθηκε σε Alliance και μετά απορροφήθηκε από την Commerzbank.

1940
Η Dresdner Bank παίρνει τον έλεγχο της τράπεζας της Αθήνας και τα κεφάλαια χρηματοδότησαν πολλές άλλες τράπεζες και τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδος!

Μάζεψα κάποιες φωτογραφίες του κτιρίου της τραπέζης, όπου σήμερα μέσα σε αυτό στεγάζεται μια Τουρκική τράπεζα.

Η κυριότητα, νομή και κατοχή του κτιρίου είναι «εφτασφράγιστο» μυστικό..
Δεν υπάρχουν έγγραφα, η κυβέρνηση σωπαίνει, η τράπεζα σωπαίνει και είναι και αυτό ακόμα ένα μελανό στοιχείο της πολυπαθούσας ιστορίας της Τρ. της Ανατολής.

Ακόμα ένα παράδειγμα που επικυρώνει την ασυδοσία των εγκληματιών που δεν σταματούν συνεχώς να δημιουργούν πολλαπλούς κινδύνους για τους επενδυτές τους, τους μετόχους, το κράτος, τους πολίτες κ.ο.κ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.