Ανακαλύφθηκε μυστηριώδες κτίσμα που ίσως οδηγεί σε αρχαίο τεχνητό νησί

Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει τα θεμέλια αυτού που φαίνεται να είναι ένα αρχαίο μαζικό οικοδόμημα , πιθανόν μία γέφυρα που οδηγεί σε ένα τεχνητό νησί στα νοτιοανατολικά της Ουαλίας. Το παράξενο ερείπιο σύμφωνα με ερευνητές έρχεται σε αντίθεση με οτιδήποτε βρέθηκε στο παρελθόν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενδεχομένως σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Είναι ένα πραγματικό μυστήριο» , είπε ο Steve Clarke , πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της αρχαιολογικής εταιρίας Monmouth , ο οποίος προέβη στην ανακάλυψη αυτό το μήνα στο Monmouth στην Ουαλία, μία πόλη γνωστή για τα πλούσια αρχαιολογικά χαρακτηριστικά της. «Ότι και να είναι , δεν υπάρχει τίποτα άλλο σαν αυτό. Μπορεί και να είναι μοναδικό»

Ο Clarke και η ομάδα του ανακάλυψαν υπολείμματα ξύλου σε 3 γιγαντιαίες δοκούς τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη σε μία πεδιάδα που πλημμύρισε στην άκρη μίας αρχαίας λίμνης η οποία προ πολλού είχε γεμίσει με λάσπη. Αφού είχαν τοποθετηθεί στο έδαφος, τα κομμάτια του ξύλου δημιούργησαν κενά δίχως αέρα που μετατράπηκαν σε πηλό με τη βοήθεια της λάσπης.

Η ομάδα αρχικά πίστευε ότι οι ξύλινες κατασκευές ήταν δοκάρια από κρεβάτια ή άξονες που σχημάτιζαν τα θεμέλια ενός σπιτιού. Ωστόσο τα κομμάτια φαίνεται να είναι πολύ μεγάλα για αυτό τον σκοπό. Ένα τυπικό κομμάτι για κρεβάτι θα διέθετε μήκος περί τα 30 εκατοστά , ενώ οι δοκοί ξεπερνούν τα 3 μέτρα πλάτος και τα 15 μέτρα μήκος. Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν τις ανασκαφές. Ο Clarke τόνισε ότι οι χτίστες αυτής της δομής , τοποθέτησαν ολόκληρα δέντρα κομμένα στη μέση κατά μήκος στο έδαφος.

«Ένα άλλο που είναι εντυπωσιακό είναι ότι τα ξύλα παρατάσσονται με την μέση της λίμνης», γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δομές μπορεί να ήταν μέρος ενός υπερυψωμένου μονοπατιού ή ενός τεχνητού νησιού που κατασκευάστηκε στη μέση της λίμνης.

Οι αρχαιολόγοι επίσης δεν είναι βέβαιοι πότε χτίστηκε αλλά λένε ότι η δομή θα μπορούσε να χρονολογείται στην εποχή του χαλκού , 4000 χρόνια πριν. Κάτω από τα δοκάρια βρήκαν ένα καμένο ανάχωμα του βράχου και κομμάτια από κάρβουνο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ζέσταιναν πέτρες στη φωτιά και τις πέταξαν σε μία γούρνα για να ζεστάνουν το νερό.

«Η ανακάλυψη αυτής της ασυνήθιστης τοποθεσίας κοντά στο Monmouth είναι πολύ ενδιαφέρουσα» , δήλωσε εκπρόσωπος της ιστορικής υπηρεσίας περιβάλλοντος της Ουαλικής κυβέρνησης. Ο Clarke θεωρεί πιο πιθανό η δομή να χτίστηκε κατά την εποχή του σιδήρου αλλά ο προσδιορισμός της ηλικίας είναι δύσκολος. Οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη αποστείλει δείγματα άνθρακα για χημικές αναλύσεις και αναμένουν τα αποτελέσματα αυτόν το μήνα. Η έρευνα δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά , με τις εργασίες στο χώρο να βρίσκονται σε εξέλιξη.

livescience / Μετάφραση Επιστημονικός

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.