Gallery

Η προσέλευση όλων των Ελλήνων στις κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι ύψιστη εθνική υποχρέωση

Η προσέλευση όλων των Ελλήνων στις κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι ύψιστη εθνική υποχρέωση

Στις 24 Απριλίου, το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου κοινοποίησε την απόφασή του για τη συμμετοχή ή μη των κομμάτων και των πολιτικών σχηματισμών στις Ευρωεκλογές του 2024. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πολιτικός φορέας ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ κρίθηκε ότι πληροί όλες τις καθορισθείσες από τον νόμο προϋποθέσεις και, ως εκ τούτου, θα δώσει το «παρών» στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Σε μια περίοδο επικίνδυνων κοινωνικο-οικονομικών κραδασμών και ιστορικών ανακατατάξεων, οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αποκτούν ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία. Είναι πλέον αποδεκτό από το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων πολιτών ότι η Γηραιά Ήπειρος έχει απωλέσει την ταυτότητα, τον προσανατολισμό και τον ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις, και έχει μετατραπεί σε άβουλο παρακολούθημα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και των κέντρων επιβολής μιας καθόλα αντιευρωπαϊκής κουλτούρας. Αλλά το τραγικότερο όλων είναι ότι η Ελλάδα, η χώρα που διαμόρφωσε την ταυτότητα της Ευρώπης και ολόκληρου του λεγόμενου Δυτικού Κόσμου, έχει γίνει… παρακολούθημα του παρακολουθήματος.

Υπό την άστοχη -αν όχι ύποπτων προθέσεων- ηγεσία των κομμάτων εξουσίας, το εθνικό αυτεξούσιο κατέρρευσε, η δημόσια περιουσία εκποιήθηκε, και οι Έλληνες φτωχοποιήθηκαν και υποδουλώθηκαν υπό το πρόσχημα της συμμόρφωσης στις επιταγές της «μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας». Η τεράστια οικονομική και κοινωνική βλάβη, την οποία υπέστη η χώρα ως μέλος της Ένωσης, δεν οφείλεται τόσο στη σκληρότητα των συμβάσεων και των συνθηκών που ακρίτως υπεγράφησαν όσο στην αδυναμία του πολιτικού μας προσωπικού να διεκδικήσει τα εθνικά δίκαια και δικαιώματα που απορρέουν από αυτές τις συνθήκες ή συμβάσεις, και να φέρει την Ευρώπη προ των αδιαμφισβήτητων υποχρεώσεών της έναντι της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, με τη λανθασμένη στάση τους στα μείζονα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, τα εγχώρια κόμματα εξουσίας καθίστανται συνυπεύθυνα για το διαρκώς εντεινόμενο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που απειλεί τον πλανήτη. Η προσέλευση όλων των Ελλήνων στις κάλπες της 9ης Ιουνίου δεν είναι ούτε δικαίωμα ούτε αγγαρεία. Είναι ύψιστη εθνική υποχρέωση, προκειμένου να ενισχυθούν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο οι φωνές που υπερασπίζονται το αυτεξούσιο των εθνών, τον επαναπροσδιορισμό της ευρωπαϊκής ταυτότητας, τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ευρώπης, την ειρήνη και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

Αυτήν τη φορά, οι αποφάσεις των ψηφοφόρων δεν πρέπει να υπαγορεύονται από ένα απλό αίσθημα δυσαρέσκειας και μια χαλαρή πρόθεση διαμαρτυρίας για τα κακώς κείμενα. Κάθε ψήφος οφείλει να είναι ηχηρή απαίτηση για αποκατάσταση των εθνικών βλαβών, αποδέσμευση του κληρονομικού μας πλούτου, και έμπρακτη προάσπιση της Ελληνικότητας ως πρωτογενούς συστατικού στοιχείου του αληθινού Ευρωπαϊσμού. Η πολυπόθητη απελευθέρωση της χώρας μας περνάει μέσα από την Ευρώπη και το Κοινοβούλιό της. Γι’ αυτό και τα αναλογούντα στην Ελλάδα έδρανα της Ευρωβουλής πρέπει να δοθούν σε Έλληνες με γνήσιο εθνικό φρόνημα, ισχυρή πολιτική βούληση, και ελληνοκεντρικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Πρέπει, δηλαδή, να δοθούν στους υποψήφιους Ευρωβουλευτές της ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ. Για να μπουν όλα στην ορθή αληθινή τους θέση.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.eurovouli.gr

Gallery

Μητέρα Ιάσονα για τροχαίο στη Βουλή: «Δεν του αφαίρεσαν καν το δίπλωμα»

Μητέρα Ιάσονα για τροχαίο στη Βουλή: «Δεν του αφαίρεσαν καν το δίπλωμα»

Την απογοήτευσή της για την απόφαση της δικαιοσύνης που καταδίκασε μεν τον οδηγό αστυνομικό, χωρίς ωστόσο να του αφαιρεί το δίπλωμα, εξέφρασε η οικογένεια του Ιάσονα Λαλαούνη, θύματος του θανατηφόρου τροχαίου στη Βουλή που εγκαταλείφθηκε στην άσφαλτο τον Μάρτιο του 2021.

Στο άκουσμα της απόφασης, τόσο η οικογένεια και οι φίλοι του Ιάσονα όσο και τα μέλη του πανελλήνιου συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», χειροκρότησαν ειρωνικά και φώναξαν προς το δικαστήριο «το δίπλωμα, το δίπλωμα», καθώς δεν άκουσαν στην καταδικαστική απόφαση κάτι για την αφαίρεση του διπλώματος του κατηγορούμενου αστυνομικού που οδηγούσε υπηρεσιακό όχημα της Ντόρας Μπακογιάννη.

«Δεν του αφαίρεσαν καν το δίπλωμα, συνεχίζει κανονικά να οδηγεί» είπε σε δηλώσεις της μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου η μητέρα του Ιάσονα. «Έτσι λειτουργεί η ελληνική δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει. Ούτε το δίπλωμα δεν αφαιρέσανε, σαν παράδειγμα, να δείξουν στους οδηγούς ότι τιμωρείται κάποιος όταν οδηγά παράνομα», συμπλήρωσεη Νατάσα Λαλαούνη.

Μάλιστα, ανέφερε πως σημειώθηκαν 680 θανατηφόρα τροχαία το 2023, δηλώνοντας θυμωμένη και απογοητευμένη, «Βέβαια δεν περίμενα τίποτα από την ελληνική δικαιοσύνη αλλά ήθελα να πιστέψω μήπως κάτι θα άλλαζε, την τελευταία στιγμή, ότι έστω θα αφαιρέσουν το δίπλωμά του. Ότι μπορείς να συνεχίζεις να οδηγείς κανονικά όταν έχεις σκοτώσει κάποιον στο δρόμο μου είναι αδιανόητο» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Πώς η New York Post συνδέει τον Σόρος με φοιτητές του κινήματος στα αμερικανικά πανεπιστήμια υπέρ της Γάζας

Πώς η New York Post συνδέει τον Σόρος με φοιτητές του κινήματος στα αμερικανικά πανεπιστήμια υπέρ της Γάζας

Kατά του Σόρος βάλει η New York Post συνδέοντάς τον -μέσα από έναν λαβύρινθο- με φοιτητές που φέρονται να βρίσκονται πίσω από το κύμα διαδηλώσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ο Τζορτζ Σόρος και οι σκληροί αριστεροί ακόλουθοί του έχουν χρηματοδοτήσει άτομα που σήμερα τροφοδοτούν την έκρηξη των ριζοσπαστικών διαδηλώσεων κατά του Ισραήλ σε κολέγια σε όλες τις ΗΠΑ, αναφέρει η New York Post σε εκτενές της ρεπορτάζ.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν όταν φοιτητές κατέλαβαν τον εξωτερικό χώρο της πανεπιστημιούπολης Morningside του Πανεπιστημίου Columbia και εξαπλώθηκαν γρήγορα και σε άλλα, όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και το Έμορι στη Τζόρτζια.

Η New York Post υποστηρίζει ότι όλες αυτές οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν από παραρτήματα της χρηματοδοτούμενης από τον Σόρος οργάνωσης Φοιτητές για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (SJP) και υποστηρίζει ότι η μητρική οργάνωση SJP έχει χρηματοδοτηθεί από ένα δίκτυο μη κερδοσκοπικών οργανισμών που τελικά χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, όπως υποστηρίει η Post, από τον Σόρος, τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή.

Τι αναφέρει η New York Post
Σε τρία κολέγια, γράφει ακόμη η New York Post, οι διαμαρτυρίες ενθαρρύνονται από ακτιβιστές που είναι «υπότροφοι» μιας χρηματοδοτούμενης από τον Σόρος ομάδας που ονομάζεται US Campaign for Palestinian Rights (USCPR).

«Το USCPR παρέχει έως και 7.800 δολάρια για τους υποτρόφους του στην κοινότητα και από 2.880 έως 3.660 δολάρια για τους «υποτρόφους» του στην πανεπιστημιούπολη, με αντάλλαγμα να αφιερώνουν οκτώ ώρες την εβδομάδα για την οργάνωση «εκστρατειών που καθοδηγούνται από παλαιστινιακές οργανώσεις». Εκπαιδεύονται για να «ξεσηκωθούν, να επαναστατήσουν», σημειώνει η NYP, ενώ αναφέρεται σε ποσά που έλαβε από τον Σόρος το 2017 και το 2019 και σημειώνει ότι έχει τρεις υποτρόφους που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο πανεθνικό κίνημα διαμαρτυριας.

Η New York Post γράφει ακόμη ότι τα χρήματα του Σόρος και των ακολούθων του ήταν καθοριστικά για τις διαμαρτυρίες στο Κολούμπια και αναφέρεται σε συγκεκριμένες ομάδες που κατασκήνωσαν στο πανεπιστήμιο: Students for Justice in Palestine (SJP), Jewish Voice for Peace (JVP) και Within Our Lifetime.

Μια ανάλυση της The Post, όπως ισχυρίζεται το αμερικανικό μέσο, δείχνει ότι και οι τρεις έχουν πάρει μετρητά στο παρελθόν από ομάδες που συνδέονται με τον Σόρος, ενώ χρήματα τους έχει δώσει στο παρελιθόν και το Rockefeller Brothers Fund στο JVP.

Wired: H θεωρία συνωμοσίας με τις ίδιες σκηνές
Την ίδια ώρα το Wired εξηγεί ότι τις τελευταίες ώρες κατακλύζει το διαδίκτυο μια θεωρία συνωμοσίας ότι πίσω από τις διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια βρίσκεται ο Τζορτζ Σόρος η οποία όμως βασίζεται στο γεγονός ότι οι σκηνές στα πανεπιστήμια μοιάζουν ή είναι ίδιες.

Οπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, άλλοι αξιωματούχοι, δεξιά ΜΜΕ και ακροδεξιοί εξτρεμιστές πυροδότησαν τις τελευταίες ημέρες την αβάσιμη φήμη ότι ο Ουγγρο-Εβραίος Τζορτζ Σόρος ή κάποιοι σκιώδεις οργανισμοί, ενδεχομένως σαν αυτούς που αναφέρεται η New York Post, βοηθούν στη χρηματοδότηση των φιλο-παλεστινιακών διαδηλώσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Υποστηρίζει ότι στηρίζουν τη θεωρία τους ότι πολλοί φοιτητές σε πανεπιστήμια όπως το NYU ή το Κολούμπια έστησαν σκηνές ίδιου χρώματος και μοντέλου την ίδια στιγμή. Το Wired εξηγεί ότι η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή σε αυτό το ερώτημα μιας και πρόκειται για φθηνέ σκηνές που είναι εύκολο να τις βρει κανείς. Και επίσης είναι στα top αποτελεσμάτα του Google Search.

Σε κάποιες περιπτώσεις γράφει το Wired, φιλοϊσραϊλινές φωνές σκιαγραφούν τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές ως κάτι άλλο από απλά άτομα που κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους παρουσιάζοντάς τους ως άτομα που ελέγχονται από κάποιο άλλο άτομο ή γκρουπ. Φωτιά σε αυτή τη θεωρία φέρεται να έβαλε αξιωματούχος της αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης ο οποίος φέρεται να είπε ότι στο FOX5 NY: «Αν δεις τις τέντες, από πού τις πήραν όλοι αυτοί; Από το ίδιο μέρος, τον ίδιο άνθρωπο; Κάποιος είναι πίσω από αυτό και θα βρούμε ποιος είναι». Από εκεί και πέρα και άλλοι επανέλαβαν τον ισχυρισμοί ενώ ακολούθησε… χαμός στo X με κάποιοιους να σχολιάζουν επιπλέον ότι πηγή της χρηματοδότης είναι ο Σόρος. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική βέβαια λέει το αμερικανικό μέσο υποστηρίζοντας ότι αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά θα δει ότι όχι οι σκηνές δεν είναι ίδιες στα πανεπιστήμια αλλά αντίθετα υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία.

Πηγή

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Financial Times για την Ελλάδα: «Οι μισθοί είναι 30% χαμηλότεροι σε σχέση με το 2007 – Θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα στην ΕΕ»

Financial Times για την Ελλάδα: «Οι μισθοί είναι 30% χαμηλότεροι σε σχέση με το 2007 – Θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα στην ΕΕ»

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η οικονομική κρίση άφησε τη χώρα σε μία τρύπα και ενδέχεται να χρειαστεί μια γενιά προτού η Ελλάδα κατορθώσει να βγει από αυτήν.

Στην ανάκαμψη της Ελλάδας στην εποχή μετά την πανδημία στέκονται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, τονίζοντας ότι η χώρα έχει μεν ισχυρές επιδόσεις, ωστόσο είναι παράλληλα η φτωχότερη της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης S&P αναθεώρησε την προοπτική της χώρας σε «θετική». Οι Financial Times στέκονται στα νέα στοιχεία της Eurostat για τη μείωση του δημοσίου χρέους ως προς ΑΕΠ στο 162% το 2023. Επισημαίνουν, επιπλέον, ότι η ελληνική οικονομία από το 2019, πριν από την πανδημία, αναπτυσσόταν με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον ρυθμό της ευρωζώνης.

Οι FT επικαλούνται δήλωση του οικονομολόγου της BNP Paribas, Guillaume Derrien, ο οποίος είπε ότι «η ανανεωμένη πολιτική σταθερότητα και η έντονη δημοσιονομική εξυγίανση καθιστούν την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις από ό,τι στο παρελθόν».

Ωστόσο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η τελευταία ανάκαμψη έχει μόλις ελαφρώς ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια – και όχι αρκετά για να τους απομακρύνει από τη θέση τους ως τους φτωχότερους στην Ευρωζώνη.

Πώς συνυπάρχουν αυτές οι αντίθετες ιστορίες ισχυρής ανάκαμψης και φτώχειας; Η απάντηση, σύμφωνα με τους FT, βρίσκεται στον απόηχο της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας που ακολούθησε. Οι ελληνικές δαπάνες περικόπηκαν και οι φόροι αυξήθηκαν για να εξασφαλιστεί η διάσωση από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να συμπιεστούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να κατεδαφιστεί η οικονομία, τονίζεται στο δημοσίευμα. Όπως σημειώνεται, η έκταση της οικονομικής ζημιάς ήταν σπάνια για καιρό ειρήνης.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα περίπου 19% μικρότερη από ό,τι το 2007 – παρά την ισχυρή ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία – ενώ η οικονομία της Ε.Ε. στο σύνολό της έχει μεγεθυνθεί κατά 17%. Το οικονομικό πλήγμα είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή, συγκρίσιμο μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930, σημείωσε στους FT ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος στη Mazars Wealth Management.

Όπως αναφέρουν οι FT, oι πραγματικοί μισθοί μειώνονταν σταθερά μέχρι το 2022 -τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ- υποχωρώντας κατά 30% από τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα. Αναφέρουν επιπλέον ότι υπάρχουν ανησυχίες και για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της χώρας, με φόντο την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό πρόβλημα.

Πηγή

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Γερμανία: Οι μουσουλμάνοι μαθητές θεωρούν σημαντικότερο το Κοράνι από το Σύνταγμα

Γερμανία: Οι μουσουλμάνοι μαθητές θεωρούν σημαντικότερο το Κοράνι από το Σύνταγμα

Η συντριπτική πλειοψηφία των μουσουλμάνων μαθητών στη Γερμανία θεωρεί σημαντικότερους τους κανόνες του Κορανίου από τους νόμους του κράτους, ενώ σχεδόν ένας στους δύο πιστεύει ότι η καλύτερη μορφή κράτους είναι αυτή του ισλαμικού θεοκρατικού συστήματος.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εγκληματολογικών Ερευνών της Κάτω Σαξονίας (KFN), το 67,8% των μουσουλμάνων μαθητών που φοιτούν σε σχολεία της Γερμανίας δηλώνουν ότι «οι κανόνες του Κορανίου είναι σημαντικότεροι από ό,τι το Σύνταγμα και οι νόμοι» του γερμανικού κράτους.

Επιπλέον, το 51,5% θεωρεί ότι «μόνο το Ισλάμ είναι σε θέση να δώσει λύσεις στα προβλήματα της εποχής μας» και το 45,8% ότι «ένα ισλαμικό θεοκρατικό σύστημα είναι το καλύτερο πολίτευμα». Το 36,5% δηλώνει η γερμανική κοινωνία θα ήταν ισχυρότερη, εάν εφαρμόζονταν οι ισλαμικοί κανόνες και το 35,3% εκφράζει κατανόηση για τη βία εναντίον ατόμων τα οποία προσβάλλουν τον Αλλάχ ή τον Μωάμεθ και μάλιστα το 21,25% δικαιολογεί και την ισλαμιστική βία στη Δύση, εφόσον απειλείται το Ισλάμ, ενώ το 18,1% θεωρεί δικαιολογημένη ακόμη και τη χρήση βίας για τη διάδοση και την επιβολή του Ισλάμ.

Τα ευρήματα της έρευνας προκάλεσαν και την αντίδραση των κομμάτων. Ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για θέματα εσωτερικής πολιτικής Κρίστοφ ντε Βρις δήλωσε στην BILD ότι «η έρευνα δείχνει πόσο βαθιά έχει φθάσει το πολιτικό ισλάμ στη Γερμανία» και έκανε μάλιστα λόγο για «συστηματική κατήχηση» στους χώρους εργασίας.

«Η πολυπολιτισμικότητα έχει προ πολλού αποτύχει. Τώρα απαιτείται σαφήνεια και συνέπεια, εάν θέλουμε να σταματήσει η επέλαση των μισαλλόδοξων», πρόσθεσε, ενώ η υπουργός Παιδείας του Σλέσβιγκ-Χολστάιν και αντιπρόεδρος του CDU Κάριν Πρίεν εξέφρασε την ανησυχία της για τα αποτελέσματα της έρευνας, σημείωσε ότι «προφανώς δεν είναι δυνατόν να μεταδοθούν δημοκρατικές αξίες, οι οποίες απειλούν να υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή» και επέρριψε την ευθύνη «στις οικογένειες, στα σχολεία, στα κρατιδιακά κέντρα για την πολιτική αγωγή και βέβαια στις νεολαίες των κοινοτήτων γύρω από τα τζαμιά».

Από την πλευρά των εκπαιδευτικών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δασκάλων Στέφαν Ντουλ έκανε λόγο για «ανησυχητικά αποτελέσματα» και τόνισε την ανάγκη για «περισσότερη εκπαίδευση στη δημοκρατία και στους κανόνες του Συντάγματος». Ο ισλαμισμός «πρέπει να σταματήσει και σε αυτό πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή», πρόσθεσε, σε δηλώσεις του επίσης στην BILD.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα ισλαμισμού στα σχολεία εντοπίζεται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, με πιο χαρακτηριστική την υπόθεση τριών μαθητών σε σχολείο του Νόις, οι οποίοι απαιτούσαν την τήρηση των κανόνων της Σαρία από τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους, αλλά και τον διαχωρισμό αγοριών και κοριτσιών στις τάξεις.

Πηγή

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για το Flyover – Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για το Flyover – Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για την κατασκευή του Flyover στη Θεσσαλονίκη, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής των εργασιών που είχε καταθέσει ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών και άλλοι φορείς.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά το ΣτΕ είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή στις 9 Απριλίου με την οποία ανέστειλε την πρόοδο των εργασιών για την κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο στην όλη διαδικασία, δεν είχε καταθέσει πλήρη φάκελο στο ΣτΕ με όλα τα έγγραφα. Η προσωρινή διαταγή ίσχυε μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής που είχαν καταθέσει οι Σύλλογοι. Μετά και τη σημερινή εξέλιξη και την απόρριψη της αίτησης αναστολής από κατοίκους και φορείς οι εργασίες για την κατασκευή του Flyover μπορούν να συνεχιστούν.

Όπως δήλωσε στο thestival.gr ο δικηγόρος του Σύνδεσμου Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών, Αλέξης Αδαμίδης, η απόφαση κοινοποιήθηκε στους κατοίκους σήμερα το μεσημέρι. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο κ. Αδαμίδης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το έργο θα συνεχιστεί επί μιας μελέτης που έχει τροποποιηθεί. Εκτελούν μια μελέτη που έχει τροποποιηθεί, δεν ξέρουμε πώς γίνεται αυτό».

Σημειώνεται πως στις 22 Μαΐου αναμένεται να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή για την ακύρωση του έργου.

Πηγή

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Flyover: Δεν κερδήθηκε η προσωρινή διαταγή

Flyover: Δεν κερδήθηκε η προσωρινή διαταγή

Μιλώντας ο Νίκος Ταχιάος για το FlyOver επιβεβαίωσε αρχικά πως η προς υλοτόμηση έκταση στο Σέιχ Σου στο πλαίσιο του έργου είναι υπερδιπλάσια από αυτή που ήταν γνωστή έως τώρα, ενώ μιλώντας για την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ ανέφερε πως σέβεται την όποια απόφαση, «αλλά το εργοτάξιο έχει πάρει μια μορφή η οποία δεν μπορεί να αντιστραφεί».

Φιλοξενούμενος στο ertnews, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος και σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» για την Ανατολική Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, τη γνωστή και ως Flyover , είπε ότι «μιλάμε για 82 στρέμματα σε μία έκταση κάποιων δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, απειροελάχιστη έκταση που σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό είναι χαρακτηρισμένη ως δάσος, αλλά στην πράξη είναι τα πρανή της περιφερειακής οδού, τα οποία δεν είναι φυτεμένα, δεν έχουν δέντρα».

«Είναι αλήθεια αυτό το οποίο λέει η Αυγή, είπε ο Νίκος Ταχιάος μιλώντας για μεγαλύτερη έκταση προς υλοτόμηση. «Η νέα ΑΕΠΟ έχει κυρωθεί, η οποία επιτρέπει την επέμβαση στα τμήματα εκείνα τα οποία χρειάζεται να καταληφθούν.

Αλλά η ουσία είναι ότι δεν κερδήθηκε η προσωρινή διαταγή, που κατά την άποψή μου, ήταν μια σολομώντεια λύση την οποία έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για να λύσει το γεγονός ότι υπήρχαν συνεχώς δικόγραφα τα οποία προστίθεντο σε αυτήν τη δίκη και στα οποία έπρεπε συνέχεια να απαντά το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ταχιάος για το FlyOver: Η μορφή δεν μπορεί να αναστραφεί

«Οπότε, ενώ δόθηκε αυτή η προσωρινή διαταγή, ελάχιστες μέρες μετά, έγινε η δίκη. Περιμένουμε την έκβασή της.
Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά το εργοτάξιο έχει πάρει μια μορφή η οποία δεν μπορεί να αντιστραφεί», τόνισε.

Σχετικά με τις αντιδράσεις ο υφυπουργός τόνισε: «Με στεναχωρεί ότι σε έναν πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αυτές οι αντιδράσεις έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά και δυστυχώς πηγαίνουν και ευθυγραμμίζονται με αυτές τις απόψεις κόμματα μόνο και μόνο γιατί τώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο εκλογών».

Δεν υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό το έργο χωρίς να περιοριστεί η κυκλοφορία στον περιφερειακό, αλλά την ίδια ώρα έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά μέτρα μέσα στην πόλη. Αναλαμβάνει η Εγνατία την λειτουργία του περιφερειακού. Έχουν δοθεί 13 εκατομμύρια στο δήμο Θεσσαλονίκης για να κάνει νυχτερινή αποκομιδή. Η Τροχαία έχει ενισχυθεί.

Αυτά είναι πολύ σοβαρά μέτρα και ότι άλλο μέτρο χρειάζεται θα προχωρήσει», πρόσθεσε.

Πηγή

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Ο Πρόεδρος του Πολιτικού Φορέα, «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΛΕΥΣΙΣ», ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο ΕΛΕΥΣΙΣ ΤV εν όψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών.

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Τροποποίησαν τη μελέτη για τoν flyover μετά το ΣτΕ

Τροποποίησαν τη μελέτη για τoν flyover μετά το ΣτΕ

Σε τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον flyover προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά τη συνεδρίαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επί των δύο αιτήσεων αναστολής των εργασιών που είχαν καταθέσει σύλλογοι πολιτών και πριν από την έκδοση της απόφασης.

Με έγγραφο που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας φορείς που αντιτίθενται στην κατασκευή του flyover προκύπτει ότι η απόφαση για αύξηση της προς υλοτόμηση έκτασης στο δάσος του Σέιχ Σου ελήφθη στις 18/4/2024, δηλαδή δύο μέρες μετά την εκδίκαση στο ΣτΕ των δύο αιτήσεων αναστολής που είχαν καταθέσει αφενός ο Σύνδεσμος Κατοίκων Κωνσταντινουπολιτών και αφετέρου ο Σύλλογος Προστασίας του Σέιχ Σου και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης.

Στην αρχή της εβδομάδας, οπότε εκδικάστηκε η υπόθεση, έγινε γνωστό ότι η προς υλοτόμηση έκταση στο Σέιχ Σου, στο πλαίσιο του έργου, είναι υπερδιπλάσια από αυτή που ήταν γνωστή μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι επρόκειτο να υλοτομηθούν 82.000 τετραγωνικά μέτρα, το δασαρχείο σε πρόσφατο έγγραφό του ενημέρωσε το ΣτΕ ότι η πραγματική έκταση που θα υλοτομηθεί είναι τελικά 187.000 τετραγωνικά μέτρα. Αυτή η διαφορά, όπως επιβεβαιώθηκε και από την εργολάβο εταιρεία και από το Δημόσιο κατά τη συζήτηση στο ΣτΕ, έγκειται σε λανθασμένους τεχνικούς υπολογισμούς της αρχικής μελέτης.

134919910a.jpg

Προχειρότητα στον σχεδιασμό

Βέβαια, στο έγγραφο της τροποποίησης της περιβαλλοντικής μελέτης αναφέρεται ότι η έκταση προς υλοτόμηση είχε υπολογιστεί αρχικά σε 132 στρέμματα, στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ήταν γνωστά έως τώρα. Αυτό για τους κατοίκους και τους φορείς που αντιδρούν στο έργο αποκαλύπτει και την προχειρότητα του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Ολο το προηγούμενο διάστημα με δημόσιες παρεμβάσεις τους οι πολίτες, οι σύλλογοι, οι φορείς που αντιτίθενται στο συγκεκριμένο έργο έχουν παρουσιάσει μια σειρά προβληματικών παραμέτρων επισημαίνοντας τις σοβαρές περιβαλλοντικές, συγκοινωνιακές και κοινωνικές επιπτώσεις του. Επίσης, έχουν αναδείξει τον προβληματικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία προχωρά σε ένα έργο που θα κοστίσει υπέρογκα ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο χωρίς τις προβλεπόμενες μελέτες.

Η τελευταία κίνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει σε τροποποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης δύο μέρες μετά τη συζήτηση στο ΣτΕ ερμηνεύεται από τον κόσμο που αντιτίθεται στο έργο ως μια προσπάθεια να προλάβει η κυβέρνηση την έκδοση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί άμεσα. Ερώτημα βέβαια αποτελεί επί ποιας μελέτης θα λάβει απόφαση το ΣτΕ: επί της μελέτης κατά της οποίας προσέφυγαν οι σύλλογοι ή επί της τροποποιημένης μελέτης;

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την απόφαση επί των αιτήσεων αναστολής των εργασιών, εκκρεμεί η κύρια εκδίκαση των αιτήσεων ακύρωσης του έργου, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 22 Μαΐου έπειτα από αναβολή που δόθηκε λόγω μη εμπρόθεσμης κατάθεσης φακέλου από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πηγή

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Flyover: Υπερδιπλάσια της αρχικής η έκταση προς υλοτόμηση

Flyover: Υπερδιπλάσια της αρχικής η έκταση προς υλοτόμηση

Μπορεί από τη χθεσινή διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας να μην προέκυψε απόφαση για το flyover, βγήκε όμως «είδηση» μέσα από έγγραφο του δασαρχείου: η προς υλοτόμηση έκταση είναι τελικά υπερδιπλάσια αυτής που αρχικά είχε υπολογιστεί, 187 στρέμματα αντί για 82 στρ.

Χθες εξετάστηκαν οι δύο αιτήσεις αναστολής εργασιών κατασκευής του έργου, που κατέθεσαν αφενός ο Σύνδεσμος Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινοπολιτών, αφετέρου η Επιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας. Η χθεσινή συζήτηση στο ΣτΕ επικεντρώθηκε στην έννοια του δημόσιου συμφέροντος σύμφωνα με τον νόμο και της ανεπανόρθωτης βλάβης που προκαλείται τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών όσο και κατά τη λειτουργία του Flyover. Τα επιχειρήματα που ανέπτυξε η πλευρά του ελληνικού δημοσίου είναι ότι πλέον το έργο είναι μη αναστρέψιμο, καθώς ο περιφερειακός έχει πάρει την εργοταξιακή μορφή που θα έχει στη συνέχεια του έργου. Από την πλευρά τους οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι, όπως κάθε τεχνικό έργο, είναι αναστρέψιμο, ενώ η υλοτόμηση των δέντρων θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη λόγω της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σημειώνοντας ότι σε απόσταση 150 μέτρων λειτουργούν σχολεία. Από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα οι κάτοικοι του συνοικισμού Κωνσταντινοπολιτών εκτιμούν ότι έχουν υλοτομηθεί περί τα 45 στρέμματα για να εξυπηρετηθούν δέντρα για τους εργοταξιακούς χώρους κατά μήκος του περιφερειακού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι φορείς που είναι αντίθετοι με την κατασκευή του έργου, «αποκαλυπτικό ήταν το γεγονός ότι, ενώ στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, βάσει της οποίας ξεκίνησε να εκτελείται το έργο, αναφέρεται ότι η προς υλοτόμηση δασική έκταση είναι εμβαδού 82.000 τετραγωνικών μέτρων, το δασαρχείο σε πολύ πρόσφατο έγγραφό του ενημέρωσε το ΣτΕ ότι η πραγματική έκταση που θα υλοτομηθεί είναι τελικά 187.000 τετραγωνικά μέτρα. Επίσης, προκάλεσε εύλογες νομικές απορίες η δήλωση του πληρεξουσίου δικηγόρου της εργολάβου εταιρίας ότι η διαφορά έγκειται σε λανθασμένους τεχνικούς υπολογισμούς της αρχικής μελέτης προς επιδιόρθωση της οποίας κατατέθηκε ήδη αίτηση τροποποίησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τη νομική σύμβουλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

«Το ερώτημα είναι πώς προχωρούν τα έργα βάσει μιας μελέτης που είχε λάθος τεχνικούς υπολογισμούς και θα τροποποιηθεί; Στη μελέτη του 2020 προβλεπόταν δίδυμη σήραγγα 600 μέτρων, με τη μελέτη του 2023 πήγαμε στη διαπλάτυνση της υπάρχουσας χωρίς να δοθεί επαρκής εξήγηση. Οι σύμβουλοι του ΣτΕ μας ρωτούσαν αν θέλουμε να μην γίνει το έργο. Εμείς είπαμε ότι είμαστε εναντίον του πρόχειρου και επικίνδυνου έργου» σημειώνει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αδαμίδης που εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο των κατοίκων

Οι δύο πλευρές- δηλαδή οι προσφεύγοντες και το υπουργείο Περιβάλλοντος- κατέθεσαν όλα τα σχετικά έγγραφα και υπομνήματα, και η απόφαση σχετικά με τη συνέχιση ή μη των εργασιών μέχρι την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι με δύο προσωρινές διαταγές τις οποίες εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, οι εργασίες έχουν σταματήσει έως ότου βγει η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα. Όμως ο κ. Αδαμίδης αναφέρει στο makthes.gr ότι έγινε αποδέκτης πολυάριθμων καταγγελιών συνοδεία σχετικών βίντεο ότι η δικαστική απόφαση δεν τηρείται και ότι συνεχίζονται οι εργασίες. Αυτό τέθηκε υπόψιν του ΣτΕ και σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη η πρόεδρος του ΣτΕ προέτρεψε τους προσφεύγοντες να απευθυνθούν στην εισαγγελλεία για την εφαρμογή της προσωρινής διαταγής.

Όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ για την αναστολή εργασιών ο κ. Αδαμίδης εκτιμά ότι δεν αποτελεί πρόκριμα για την έκβαση της κύριας υπόθεσης, που είναι η αίτηση ακύρωσης του έργου.. Οι δύο αιτήσεις ακύρωσης, τόσο του Συνδέσμου κατοίκων συνοικισμού Κωνσταντινοπουλιτών όσο και της Επιτροπής Προστασίας του Σέιχ Σου και των Δρομέων Υγείας επρόκειτο να εξεταστούν σήμερα αλλά λόγω μη εμπρόθεσμης κατάθεσης φακέλου από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 22 Μαΐου.

Πηγή

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Πόσα δίνουμε κάθε χρόνο στην Ευρώπη;

Πόσα δίνουμε κάθε χρόνο στην Ευρώπη;

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΚΛΑΓΚΑ ΣΤΟ ΑΡΓΩ WEB TV. Ο Φ.Π.Α. είναι ένας φόρος που φτιάχτηκε από την Ευρώπη και πηγαίνει ολόκληρος στην Ε.Ε., χωρίς να είναι ανταποδοτικός για την χώρα μας. Με βάση τους κρατικούς ισολογισμούς και απολογισμούς, υπολογίζεται ότι τα 37 χρόνια (από το 1987 έως το 2024) η Ελλάδα έχει αποδώσει με τον Φ.Π.Α. στην Ε.Ε. τουλάχιστον 6 τρισεκατομμύρια ευρώ! Τα χρήματα που πήρε η χώρα μας από την Ε.Ε. τα 43 χρόνια (από το 1981 έως και το 2024), με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), τα δύο πακέτα Ντελόρ, το Πακέτο Σαντέρ, το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ’ ΚΠΣ) και τα Εταιρικά Σύμφωνα για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), δεν ξεπερνούν τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, (0,09 τρισεκατομμύρια ευρώ). Είναι η ώρα να γνωρίσουμε και να ζητήσουμε τα δίκαια μας.

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Πόρισμα καταπέλτης της Ε.Ε.

Πόρισμα καταπέλτης της Ε.Ε.

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΚΛΑΓΚΑ ΣΤΟ ΑΡΓΩ WEB TV. Πρόσφατα ακούσαμε υπουργούς να αντιτίθενται σθεναρά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το πόρισμα καταπέλτη που εξέδωσε για την χώρα μας σχετικά με το ‘’έγκλημα’’ που διαπράχθηκε στην κοιλάδα των Τεμπών, καταλογίζοντας ευθύνες και σε κυβερνητικά στελέχη. Έθεσαν το θέμα ως εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας και κάλεσαν την Ευρώπη να μην εμπλέκεται σε αυτό. Δεν είδαμε να κάνουν το ίδιο το 2010 όταν η Ε.Ε. ζήτησε την δημοσιονομική επιτήρηση της χώρας μας και την υπαγωγή μας στα μνημόνια που ήταν καταστροφικά για την ζωή και τον τόπο μας. Γιατί οι ελληνικοί θεσμοί δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών; Είναι η ώρα να γνωρίσουμε και να ζητήσουμε τα δίκαια μας.

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Έρευνα και έλεγχος στην Ευρώπη

Έρευνα και έλεγχος στην Ευρώπη

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΚΛΑΓΚΑ ΣΤΟ ΑΡΓΩ WEB TV. Είμαστε ισότιμοι εταίροι, δηλαδή συνέταιροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει του ιδρυτικού κοινοπρακτικού συμβολαίου, που όμως έως σήμερα δεν έχουμε ελέγξει ποτέ ποια είναι τα οφέλη που πρέπει να απολαμβάνουμε από αυτό. Τουναντίον μας έχουν σχεδόν πείσει ότι πρέπει μόνο να δίνουμε. Ευθύνεται για αυτό η Ευρώπη , οι κυβερνήσεις μας ή οι ευρωβουλευτές μας; Θα το δούμε. Ζητούμε από τους Έλληνες να μας δώσουν την εντολή με την ψήφο τους να ελέγξουμε όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στην -και από την- Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες. Είναι η ώρα να γνωρίσουμε και να ζητήσουμε τα δίκαια μας.

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Πόσο πραγματικά είναι δεσμευτικές οι οδηγίες της Ευρώπης προς τους εταίρους;

Πόσο πραγματικά είναι δεσμευτικές οι οδηγίες της Ευρώπης προς τους εταίρους;

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΚΛΑΓΚΑ ΣΤΟ ΑΡΓΩ WEB TV. Χρόνια τώρα έρχονται οδηγίες και κανονισμοί, που αποτελούν τους νόμους της ΕΕ, οι οποίοι είναι υποχρεωτικά εφαρμοστέοι. Παρόλα αυτά όμως, σε αρκετές περιπτώσεις οι κυβερνήσεις μας, δεν έχουν εφαρμόσει ορισμένους από αυτούς, παρακάμπτοντας τους, γεγονός που έχει οδηγήσει την χώρα μας να επιβαρυνθεί με τσουχτερά πρόστιμα γι’ αυτό.

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Πώς επηρεάζεται η χώρα μας από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ε.Ε. ;

Πώς επηρεάζεται η χώρα μας από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ε.Ε. ;

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ» ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΚΛΑΓΚΑ ΣΤΟ ΑΡΓΩ WEB TV. Στις ημέρες μας οι σημαντικότερες αποφάσεις για την ζωή μας παίρνονται στην ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Από εκεί έρχονται ως κανονισμοί και οδηγίες. Η Βουλή μας πληροφορείτε, τις συζητά και τις ενσωματώνει στην εγχώρια νομοθεσία χωρίς να τις επικυρώνει. Γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, βιομηχανία, νερό, αέρας, γη και όλα όσα μας αφορούν για να έχουμε μια υγιή, αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή είναι ουσιαστικά στα χέρια της Ε.Ε. Και εύλογα αναρωτιέται κάποιος πως επικράτησε αυτό; Δεν πρέπει να το μάθουμε όλοι, αφού όλοι μας συμμετέχουμε σε αυτήν την κοινοπραξία;

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Γιατί οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την επισιτιστική τους ασφάλεια;

Γιατί οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την επισιτιστική τους ασφάλεια;

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΓΩ WEB TV. Η πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ ανησυχεί για την επάρκεια των τροφίμων μέσα στην ΕΕ. Οι αγρότες μας πιστεύουν και άλλοι πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές είναι αναποτελεσματικές στην προστασία των τροφίμων και των καλλιεργειών τους. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων θεωρεί ότι ο τρόπος που η ΕΕ χειρίζεται την επάρκεια στα τρόφιμα δεν είναι η ενδεδειγμένη για να είναι αυτοδύναμη και να ειμαστε ασφαλείς.

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Υπό έρευνα η Ελλάδα για απάτη 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Υπό έρευνα η Ελλάδα για απάτη 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Για έρευνα ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών μετά από καταγγελίες για απάτη που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε έχουν χορηγηθεί σε δέκα εταιρείες στην Ελλάδα, κάνει λόγο δημοσίευμα του Politico με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να απαντά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι οι συμβάσεις στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στελέχη της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, φέρεται να πραγματοποίησαν έφοδο, τον Μάρτιο, στα γραφεία τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών της χώρας – Cosmote, Vodafone και Nova – πέντε εταιρειών πληροφορικής και δύο συμβουλευτικών οργανισμών.

Παράλληλα, για το θέμα έχει ξεκινήσει έρευνα και από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), σύμφωνα με το Politico, το οποίο υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή πλήττει για μία ακόμη φορά την αξιοπιστία του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία της νόσου Covid, το οποίο διαθέτει στο ταμείο του 723 δισεκατομμυρία ευρώ για την χορήγηση δανείων και επιχορηγήσεων στους «27».

Στο πλαίσιο αυτό στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, αστυνομικοί συνέλαβαν περισσότερους από 20 υπόπτους σε ΙταλίαΑυστρίαΡουμανία και Σλοβακία σχετικά με απάτη 600 εκατομμυρίων ευρώ από το ιταλικό Ταμείο.

Η έρευνα των ελληνικών αρχών εστιάζει σε διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών στους οποίους οι εταιρείες φέρονται να συνεννοήθηκαν να μην «χτυπήσουν» την ίδια σύμβαση, γεγονός που περιόρισε τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν. «Αυτό μπορεί να οδήγησε σε αύξηση των αμοιβών που μπορούσαν να χρεώσουν με αποτέλεσμα οι Έλληνες φορολογούμενοι να μην μπορούν να αποκομίσουν όλα τα οφέλη από τα κοινοτικά χρήματα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει το Politico, με έργα αξίας 35,95 δισ. ευρώ, η Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους του Ταμείου με το 1/5 των χρημάτων αυτών να αφορά την ψηφιοποίηση της χώρας βάσει του σχεδίου που υποβλήθηκε στην Κομισιόν.

Μέχρι σήμερα, περίπου 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμύριων ευρώ έχουν δημοπρατηθεί και ανατεθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων.

Η Ευρωπαική Εισαγγελία και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκαν αυτά τα έργα, σχολιάζει το άρθρο του Politico με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να ανακοινώνει ότι εξετάζει αν υπήρξε παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ. που «απαγορεύει τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων που εμποδίζουν, περιορίζουν ή στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, τις μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση για συνεννόηση ή μελλοντικές ανακοινώσεις τιμών σε ανταγωνιστές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης».

Κατά το δημοσίευμα οι δέκα υπό έρευνα εταιρείες εξασφάλισαν συμβάσεις για περισσότερα από 600 έργα στον τομέα της τεχνολογίας, από το 2020 έως και το 2023, το καθένα αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ, με ελάχιστα εξ αυτών να έχουν περισσότερες από μια προσφορές.

Η έρευνα ξεκίνησε, αναφέρει το Politico, όταν η European Dynamics, μια ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών λογισμικού και πληροφορικής, υπέβαλε καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023 στην Κομισιόν, η οποία εποπτεύει τη διαχείριση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).Η εταιρεία υποστήριξε ότι ένας δημόσιος διαγωνισμός που αφορούσε ψηφιακό έργο που σχετίζεται με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, ήταν μεροληπτικός υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει επιστολή από την European Dynamics σχετικά με τον διαγωνισμό και είχε κοινοποιήσει όλες τις σχετικές πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

«Θα συνεχίσουμε να χειριζόμαστε κάθε πληροφορία ή καταγγελία που ενδέχεται να λάβουμε στο πλαίσιο των εξουσιών που προβλέπονται από τις Συνθήκες της ΕΕ και τον κανονισμό RRF», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Αξιωματούχος με γνώση του θέματος δήλωσε στο Politico πως η Eυρωπαική Εισαγγελία ζήτησε από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού τα στοιχεία που συγκέντρωσαν.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται αυτά τα κεφάλαια. Εκτός από τις συλλήψεις στην ιταλική υπόθεση, η ευρωπαική υπηρεσία OLAF ερευνά πιθανή απάτη με τη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την πανδημία σε αρκετές χώρες της γηραιάς ηπείρου. Για το Politico, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τις δημόσιες συμβάσεις. Το Politico εξέτασε 110 ελληνικούς δημόσιους διαγωνισμούς που χρηματοδoτήθηκαν από την ΕΕ, κυρίως από το ευρωπαικό ταμείο ανάκαμψης, μεταξύ 2021 και Ιανουαρίου 2024.

Παύλος Μαρινάκης: Οι συμβάσεις έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είπε ότι «η έρευνα της επιτροπής αφορά μια καταγγελία που έχει γίνει. Πάρα πολύ σωστά επειδή η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, οφείλει μια ανεξάρτητη αρχή να την ερευνά. Η κυβέρνηση και τα επιμέρους υπουργεία ακόμα και σε συνθήκες κρίσης κινηθηκαν πάντα με γνώνονα την προστασία των πολιτών, την τήρηση της διαφάνειας και την απαρέγκλιτη τηρήση των κανόνων όλων των διαδικάσιών».

Όπως συμπλήρωσε «οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί στους οποίους αναφέρεται η εταιρεία έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα αποδείκτικα στοιχεία είναι στη διάθεση της ανεξάρτητης αρχής».

«Είναι καλοδεχούμενη και αυτονόητη η έρευνα όταν γίνεται μια καταγγελία» συνέχισε ο κ. Μαρινάκης ο οποίος υπενθύμίσε το αυστηρό πλαίσιο των ελέγχων για την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης «καθώς όλα αυτά ελέγχονται και από τη δικαιοσύνη και την Κομισιόν. Υπάρχει μια καταγγελία ερευνάται και αξιολογείται».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να δώσει τον κατάλογο των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Απολύτως εκτεθειμένη εμφανίζεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το ζήτημα της χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωση του.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «οι σημερινές αποκαλύψεις στο πρωτοσέλιδο θέμα της ευρωπαϊκής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico για έρευνες σε σχέση με πιθανή απάτη στη χορήγηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν το σύνολο των ενστάσεων που έχει καταθέσει έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επιλεκτική διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει, πιο συγκεκριμένα: «Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την έρευνα για πιθανή απάτη επιβεβαίωσε το Γραφείο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, ενώ η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε ήδη ελέγχους στα γραφεία τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, σε πέντε εταιρείες πληροφορικής και σε δύο εταιρείες συμβούλων. Η έρευνα στη χώρα μας επικεντρώνεται στις διαδικασίες των δημόσιων προσφορών, καθώς οι εμπλεκόμενες εταιρείες κατηγορούνται ότι συνενώθηκαν για να μην ανταγωνιστούν για την ίδια σύμβαση περιορίζοντας με αυτόν το τρόπο τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν».

Κατόπιν αυτών, σημειώνει πως «είναι προφανές πως μετά τις αποκαλύψεις του Politico, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Ανάπτυξης οφείλουν να δώσουν άμεσα απαντήσεις, καθώς και τον κατάλογο όλων των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν έως τώρα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης».

ΠΑΣΟΚ: Αδιαφάνεια εκ μέρους της κυβέρνησης στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους και ισχυρούς

Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το ζήτημα της αδιαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του λανθασμένου τρόπου κατανομής τους, το έχει αναδείξει με συστηματικό τρόπο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής».

«Το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα αναφέρεται σε καταγγελίες για απάτη που σχετίζονται με αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, μέσω των οποίων χορηγήθηκαν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε δέκα μόλις εταιρείες στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες διερευνώνται ήδη, -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα-, από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία« συνεχίζει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη στην οποία προστίθεται:

«Το αποκαλυπτικό αυτό ρεπορτάζ έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική, που έχει ασκήσει μήνες τώρα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την αδιαφάνεια που επικρατεί εκ μέρους της κυβέρνησης στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου σε λίγους και ισχυρούς*. *Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο πώς διαχειρίζεται αυτά τα κονδύλια η κυβέρνηση Μητσοτάκη και, όπως και χθες στη Βουλή, δεν πρόκειται να της δώσουμε καμία λευκή επιταγή. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται να κλιμακώσει τις κοινοβουλευτικές του πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του μείζονος θέματος της αδιαφάνειας και της ενδεχόμενης διαφθοράς στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που εκτός των άλλων είναι και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Για τον λόγο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, «η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα καταθέσει άμεσα Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, σχετικά με τις διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν και το περιεχόμενο των συμβάσεων που υπογράφηκαν».

Gallery

Fly Over: «Απαράδεκτη κατάσταση – Σαν να χτίζεις σπίτι χωρίς απαραίτητες μελέτες»

Fly Over: «Απαράδεκτη κατάσταση – Σαν να χτίζεις σπίτι χωρίς απαραίτητες μελέτες»

Το δημόσιο δεν έχει καταθέσει φάκελο ενόψει της εκδίκασης των αιτήσεων ακύρωσης στο ΣτΕ, υποστηρίζουν οι φορείς – Τι λένε για μελέτες, Σέιχ Σου και ατμοσφαιρική ρύπανση

Τους λόγους για τους οποίους εναντιώνεται στην κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (Fly Over) παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο συντονισμός 52 φορέων κατά του fly over

, ενόψει της εκδίκασης των δυο αιτήσεων ακύρωσης στο ΣτΕ την επόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου.  «Το έργο όπως έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί έχει σοβαρότατες πλημμέλειες, τις οποίες επισημαίνουμε με τον νόμιμο τρόπο, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα», όπως τονίστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, εκδόθηκε μια προσωρινή διαταγή από το ΣτΕ για την αναστολή κάθε εργασίας όσον αφορά το έργο του Fly Over ενόψει της εκδίκασης των δυο αιτήσεων.

Ο κ. Αλέξανδρος Αδαμίδης, νομικός σύμβουλος του συνδέσμου κατοίκων του οικισμού Κωνσταντινουπολιτών που έχει καταθέσει τη μία από τις δυο αιτήσεις ακύρωσης επεσήμανε ότι η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι να καταθέσει φάκελο το δημόσιο και ζήτησε την εφαρμογή της καθώς όπως ανέφερε, διαπιστώθηκε ότι παρά τη διαταγή σήμερα γίνονταν εργασίες στο εργοτάξιο. Αφού παρατήρησε ότι κάποιες εργασίες είναι απαραίτητο να γίνουν για λόγους ασφάλειας ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε διάθεση να στείλουμε κανέναν εργαζόμενο στο αυτόφωρο». «Ευελπιστούμε», πρόσθεσε, «ότι θα γίνουν οι αναγκαίες εργασίες και θα εφαρμοστεί η προσωρινή διαταγή, όσο διαρκεί».

 «Είναι σαν να πάμε να χτίσουμε ένα σπίτι και δεν έχουμε τις απαραίτητες μελέτες»

Όπως εξήγησε ο κ. Αδαμίδης, από αρχές Δεκεμβρίου είχε δικαίωμα και υποχρέωση το δημόσιο μέχρι και 30 ημέρες πριν από τη συζήτηση της υπόθεσης, δηλαδή μέχρι τις 13 Μαρτίου 2024, να καταθέσει φάκελο στο ΣτΕ προκειμένου να αντικρούσει τα επιχειρήματα και τους λόγους ακύρωσης που εμείς επικαλούμαστε. Αυτό δεν είχε γίνει, μέχρι τουλάχιστον την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή αδυναμία όσον αφορά την επίδικη πρόοδο της διαδικασίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι μόλις χθες έμαθαν από δήλωση υφυπουργού, ότι αρμόδιο για να καταθέσει φάκελο είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος. «Τουλάχιστον βρήκαμε ποιος είναι υπεύθυνος για να καταθέσει φάκελο στο ΣτΕ», σχολίασε, ενώ αναφορικά με το ερώτημα τι θα γίνει τώρα με τις εργασίες που μένουν ημιτελείς με αποτέλεσμα όπως τόνισε «να μένει μια κατάσταση στάσιμη και θα μπορούσα να πω και επικίνδυνη όσον αφορά τη χρήση του Περιφερειακού», ο κ. Αδαμίδης τόνισε ότι αυτήν την ερώτηση και αυτήν την πρόβλεψη έπρεπε να την είχαν κάνει πριν ξεκινήσουν τα έργα και είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο και εμείς έχουμε προσφύγει, ότι δηλαδή δεν υπάρχει οριστική κυκλοφοριακή μελέτη άρα και δεν έχει προβλεφθεί ένα σχέδιο ασφαλούς κίνησης των οχημάτων εκτάκτου ανάγκης, όπως ασθενοφόρα, Πυροσβεστική, αστυνομία αλλά και ΙΧ γιατρών που πρέπει να κινηθούν ταχύτατα προς έκτακτα περιστατικά σε νοσοκομεία κλπ.

Οι ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί, πρέπει, όπως είπε, να αναζητηθούν από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για να μελετήσουν και να σχεδιάσουν σωστά την κατασκευή ενός έργου και δεν το έχουν πράξει.

Η αναστολή των εργασιών και όποια καθυστέρηση προόδου και όποια άλλη επιβάρυνση δημιουργηθεί στους πολίτες δεν αφορά πράξεις που κάνουν οι αιτούντες κάτοικοι αλλά αποκλειστικά υπαιτιότητα του αρμόδιου υπουργείου που δεν κατέθεσε το φάκελο, διευκρίνισε, αναφορικά με το ερώτημα που έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες.

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, ο Περιφερειακός αυτήν την στιγμή έχει τεράστιο πρόβλημα αυτοί όμως που ευθύνονται είναι αυτοί που αποφάσισαν ένα πρόχειρα σχεδιασμένο έργο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέροντας επιγραμματικά τους λόγους ακύρωσης που επικαλούνται μίλησε για καταστροφή του οικοσυστήματος του δάσους του Σέιχ Σου, για δραματική επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στην περιοχή, είπε ότι κακώς έγινε η άρση της αναδάσωσης περίπου 70 στρεμμάτων παλαιότερα προκειμένου να προχωρήσει το έργο, ενώ πρόσθεσε ότι το έργο πραγματοποιείται ενώ εκκρεμεί η οριστική θεσμοθέτηση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου και τέλος τόνισε την έλλειψη οριστικής κυκλοφοριακής μελέτης. Είναι σαν να πάμε να χτίσουμε ένα σπίτι και δεν έχουμε τις απαραίτητες μελέτες και όμως προχωράμε. «Αυτό το πάμε και όπου βγει δεν το έχουμε ζήσει με τον καλύτερο τρόπο στη χώρα», υπογράμμισε.

«Με την παρούσα κατάσταση και με το καλοκαίρι μπροστά και με τις φωτιές να έχουν ήδη ξεκινήσει, κρούουμε επίσημα των κώδωνα του κινδύνου και ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην υπάρχει κανένα θύμα από αυτήν την έλλειψη των μέτρων που θα έπρεπε να είχε πάρει το δημόσιο», πρόσθεσε.

Ο κ. Αδαμίδης είπε ότι αν άμεσα καταθέσει το δημόσιο φάκελο στο ΣτΕ τότε το ΣτΕ είναι αρμόδιο να κρίνει τι θα γίνει με τη συζήτηση των δυο υποθέσεων την επόμενη Τετάρτη 17 Απριλίου, αν θα τις συζητήσει ή αν θα τις αναβάλλει. Εαν προλάβει ο εισηγητής να μελετήσει το φάκελο και του δημοσίου και να καταθέσει την εισήγησή του μέχρι την Παρασκευή όπως υποχρεούται ή αν θα αναγκαστεί να αναβάλλει. Εμείς δεν πρόκειται να ζητήσουμε καμία αναβολή, τόνισε. Αν αναβληθεί το δικαστήριο με απόφαση αυτεπαγγέλτως του ΣτΕ θα συζητηθεί αν θα διατηρηθεί η προσωρινή διαταγή ή αν θα συνεχίσουν τα έργα, πρόσθεσε ακόμη.

Σε ότι αφορά την προσωρινή διαταγή και το γεγονός ότι συνεχίζονται οι εργασίες στο εργοτάξιο είπε ότι στις προσωρινές διαταγές δεν περιλαμβάνεται αιτιολογικό, μόνο το διατακτικό. Κάθε διάδικος είναι υποχρεωμένος να την εφαρμόσει από τη ώρα που λαβαίνει γνώση. Εγώ έχω διαβάσει δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού χθες, που σημαίνει ότι έχουν λάβει γνώση. Αν προβαίνουν σε εργασίες που είναι απαραίτητες για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων, τότε καλώς το κάνουν. Αν όμως αδιαφορούν για την απόφαση του ΣτΕ, που είναι υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουν γιατί είναι προσωρινή διαταγή και όχι δικαστική απόφαση, τότε κακώς πράττουν», τόνισε ο κ. Αδαμίδης.

Ο ίδιος είπε ότι έχουν κατατεθεί αιτήσεις προς το υπουργείο να τους κοινοποιηθούν η οριστική κυκλοφοριακή μελέτη, η οριστική μελέτη οδοποιίας και η οριστική μελέτη στατικότητας. «Δεν έχουμε λάβει απάντηση, προφανώς δεν υπάρχουν […] Έχουμε καταθέσει και στο ΣτΕ την απάντηση του υπουργείου που λέει ότι όλες οι μελέτες θα γίνουν και θα ολοκληρωθούν μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2024».

Υπενθύμισε δε ότι ο Σύνδεσμος Κωνσταντινουπολιτών έχει προσφύγει και στην Επιτροπή Αναφοράς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από 1,5 μήνα και περιμένει τη σχετική συζήτηση εκεί.

Ανησυχία για το Σέιχ Σου

Την εκτίμηση ότι το έργο του flyover μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμο πλήγμα στο ήδη ευαίσθητο οικοσύστημα του Σέιχ Σου, που αποτελεί το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης και  δέχεται ήδη  πιέσεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του φλοιοφάγου εντόμου, εξέφρασε η  γενική γραμματέας της Επιτροπής Προστασίας Σέιχ Σου Λευκοθέα Βυζέλη. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι υλοτομούνται 82 στρέμματα δάσους , αίρεται η νομική προστασία για 75 στρέμματα, δηλαδή γίνεται άρση της αναδάσωσης, κατεδαφίζονται γέφυρες που συνδέουν την πόλη με το Σέιχ Σου, δυσχεραίνεται η πρόσβαση για Πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιά κλπ.

«Δημόσιο συμφέρον δεν είναι η κατασκευή του δρόμου, αλλά η προστασία του δάσους και των ρεμάτων», είπε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας το έργο  πέρα από βλαβερό για το δάσος και «περιττό και άχρηστο» για την πόλη με μέγεθος πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Δημήτρης Λαμπρινίδης,  χαρακτήρισε το έργο αχρείαστο υποστηρίζοντας ότι θα καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του περιαστικού δάσους της πόλης, «θα κάνει το δάσος απέραντο εργοτάξιο με την ανεξέλεγκτη κίνηση βαρέων οχημάτων με αποτέλεσμα να γίνει απαγορευτικό για πεζοπόρους και δρομείς και ποδηλάτες.

Στο πλαίσιο ανακοίνωσε ότι ο σύλλογος διοργανώνει αγώνες τρεξίματος «11ος Δρόμος Σέιχ Σου» την Κυριακή 12 Μαΐου με διαδρομές 3, 9 και 17 χλμ. και κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει στη δράση που θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας κατά της κατασκευής του fly over και θα περιλαμβάνει επίσης πεζοπορία στην περιοχή που σχεδιάζεται να καταστροφή, δηλαδή στης γέφυρα Περραιβού, εθελοντικούς καθαρισμούς κ.ά.

Στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση

Στην ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο  δρ περιβαλλοντολόγος Κώστας Νικολάου, εξηγώντας ότι σύμφωνα με το όριο προστασίας της δημόσιας υγείας που έχει θέσει ο ΠΟΥ για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5) το όριο είναι 5 μονάδες. «Η Θεσσαλονίκη πριν την έναρξη των εργασιών του flyover ήταν στην πορτοκαλί ζώνη, δηλαδή 4-4,5 φορές πάνω από το όριο προστασίας της υγείας. Με το που ξεκίνησαν οι εργασίες έχουμε μπει στην κόκκινη ζώνη, δηλαδή 5-7 φορές πάνω από το όριο… Αυτό είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ειδικά, όπως είπε. Αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα του θέματος είπε ότι «Περίπου 1000 άνθρωποι πεθαίνουν  πρόωρα εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης. Πόσους θέλουμε να τους κάνουμε; 1.500; Να πάμε στου 2000; Αυτό είναι υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Οι φορείς τόνισαν ότι η μόνη αξιόπιστη αλλά και οικονομικότερη λύση στο fly over είναι η δημιουργία αξιόπιστων μέσων μαζικών μεταφορών και οι βιώσιμοι τρόποι μετακίνησης για ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Παρέμβαση στο πλαίσιο της συνέντευξης έκανε και η Αργυρώ Γκουντούλα εκ μέρους της Πρωτοβουλίας κατοίκων Πυλαίας που κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ κατά των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που θα εκδικαστεί στις 3 Ιουνίου 2024. Το θέμα της απαλλοτρίωσης αφορά 2.500 ιδιοκτησίες περίπου. Όπως είπε η κ. Γκουντούλα, το δημόσιο προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες ενώ ανέφερε ότι η τιμή που ορίστηκε είναι από 1 ευρώ μέχρι 168 ευρώ σε περιοχές εντός ΓΠΣ Πυλαίας, όπου οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται μεταξύ 1151 ευρώ και 2151 ευρώ.

Πηγή

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Ταχιάος: Δεν υπήρχε κυκλοφοριακή μελέτη για τη φάση κατασκευής του flyover

Ταχιάος: Δεν υπήρχε κυκλοφοριακή μελέτη για τη φάση κατασκευής του flyover

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος σχολίασε την απόφαση του ΣτΕ, μετά την οποία αναστέλλονται όλες οι εργασίες για την κατασκευή του Flyover στη Θεσσαλονίκη.

Στις 16 και όχι στις 17 Απριλίου θα βγει η απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή κατοίκων και φορέων ενάντια στο Flyover, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, από το ΥΜΑΘ.

Μετά το πέρας της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου για το Flyover, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thesstoday.gr, ο κ. Ταχιάος απάντησε στους συλλόγους κατοίκων του οικισμού Κωνσταντινουπολίτικα που κάνουν λόγο για απουσία τριών μελετών (κυκλοφορίας, οδοποιίας και στατικότητας).

«Δεν έχει νόημα να τα συζητάμε, υπήρχε μελέτη με τη σκοπιμότητα του έργου. Τις μελέτες τις κάνει ο ανάδοχος, η εκπόνηση μελετών αποτελεί αντικείμενο του χρονοδιαγράμματος. Δεν είναι κάτι αυτό, συνήθως ξεκινούν και λένε ότι δεν υπήρχε κυκλοφοριακή μελέτη στη φάση της κατασκευής. Δεν υπήρχαν καταγραφές, τώρα γίνονται αυτά, εμείς συνεχίζουμε κανονικά τους σχεδιασμούς μας σεβόμενοι και σταματώντας τις εργασίες», σημείωσε.

«Ήταν έτοιμο να παραδοθεί τέλος Απριλίου το εργοτάξιο. Αυτό σημαίνει ότι αν σήμερα σταματούσαν το έργο θα έπρεπε να λυθεί μια σύμβαση δημόσιου ιδιωτικού τομέα ένα ΣΔΙΤ το οποίο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, στη συνέχεια να επανακυρήξουμε μια νέα εργολαβία για να πάει να αναστρέψει τη μορφή που έχει πάρει σήμερα ο Περιφερειακός για να την επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση».

Πηγή

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Gallery

Ο οίκος Christie’s πήγε να βγάλει σε δημοπρασία αρχαία ελληνικά αγγεία που συνδέονται με κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Ο οίκος Christie’s πήγε να βγάλει σε δημοπρασία αρχαία ελληνικά αγγεία που συνδέονται με κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Σάλο έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο οίκος Christie’s πήγε να βγάλει σήμερα σε δημοπρασία τέσσερα αρχαία ελληνικά αγγεία που συνδέονται με καταδικασμένο αρχαιοκάπηλο.

Ένας αρχαιολόγος ανακάλυψε τη σύνδεση των ελληνικών αρχαίων αγγείων με τον αρχαιοκάπηλο και, ακολούθως, ο οίκος Christie’s τα απέσυρε από τη δημοπρασία.

Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για τέσσερα κειμήλια που εκτέθηκαν σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη και συνδέονται με τον καταδικασμένο Τζιανφράνκο Μπετσίνα, ο οποίος φυλακίστηκε για εμπόριο αρχαιοτήτων.

Ανάμεσα στα, παρ’ ολίγον προς πώληση, αγγεία συγκαταλέγεται ένα αττικό κύπελλο, διακοσμημένο με πολεμιστές και άλλες μορφές, από το 570-560 π.Χ. περίπου.

Είχε εκτιμηθεί ότι θα έπιανε 15.000 έως 20.000 δολάρια στη δημοπρασία «Αρχαία ελληνικά αγγεία από τη συλλογή Zimmermann», αλλά τώρα έχει εξαφανιστεί από την ηλεκτρονική σελίδα.

Παράλληλα, προς δημοπρασία είχε τεθεί το Lot 3, το καπάκι μιας φιάλης διακοσμημένης με σφίγγες, που χρονολογείται περίπου στο 570-550 π.Χ. και εκτιμάται στα 8.000 με 12.000 δολάρια, και το Lot 10, μια υδρία ή γλάστρα με τον Διόνυσο με ένα κέρας, περίπου 530-520 π.Χ., που εκτιμάται στα 7.000 με 9.000 δολάρια.

Πηγή

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ